2018-2019
Între 2018 și 2019, o echipă de 9 traineri din cadrul Asociației pentru Comunicare Nonviolentă am derulat un program Erasmus Plus, prin care am dorit să aducem această filozofie de viață mai aproape de cât mai mulți oameni.
În cadrul proiectului am creat 10 articole pe care le puteți accesa folosind următoarele link-uri:
Despre Comunicarea Nonviolentă și aplicabilitățile ei:
- Nevoile umane din perspectiva Comunicării Nonviolente
- Cum cerem ceva folosind Comunicarea Nonviolentă
- Autenticitatea în Comunicarea Nonviolentă
- Cum răspundem la un mesaj dificil de primit
- Celebrare a vieții prin recunoștință și apreciere
- Nonviolent Communication – A Vision of Humanity
- Learning and Living Nonviolent Communication
- Nonviolence and Agroecology
Despre parenting:
- Puterea de alegere a copilului, prin lentila Comunicării Nonviolente
- Părinți perfecti sau doar părinți mai buni
Dacă v-au plăcut, invitația noastră este să împărtășiți și apropiaților voștri aceste resurse!
2019-2020
„Construind poduri de dialog pentru coeziunea în comunitate” este al doilea proiect Erasmus Plus finanțat prin fonduri europene și a fost inițiat cu intenția de a oferi în România căi pentru construirea de comunități rezistente și armonioase, pe principiile Comunicării Nonviolente.
Aceasta este povestea proiectului, spusă din perspectiva celor 8 membri ai echipei, care au trecut de la derularea proiectului fizic – în Țara Galilor și urmând încă o călătorie de studiu în Danemarca și evenimente de răspândire a informațiilor prin orașele din România – la lucrul online, în perioada pandemiei. Echipa s-a adaptat la noile condiții și a lucrat împreună pentru a menține vie flacăra ce a însuflețit încă de la început proiectul.
Te invităm să parcurgi cele 10 capitole ale poveștii noastre, povestite prin prisma unor articole scrise sau interviuri video, în engleză sau în română, așa cum îi stă bine unui proiect internațional.
Îți urăm călătorie plăcută în capitolele ce urmează!
Restorative approaches to conflict – the Nonviolent Communication way
În ianuarie 2020, 5 membri ai echipei de proiect au plecat în Țara Galilor pentru a participa la un training în care focusul a fost de a oferi idei pentru construirea de comunități sustenabile, bazate pe principii de dialog și abordări restaurative ale conflictelor care apar inevitabil între oameni.
Echipa a avut extraordinara oportunitate de a lua contact cu munca lui Dominic Barter, trainer certificat internațional în Comunicare Nonviolentă și pionier în practici de Justiție Restaurativă, Cercuri de Restaurare și Concepție de Sisteme de Dialog.
Activitatea lui Dominic se desfășoară în principal în Brazilia, unde a pus bazele acestor concepte, observând și trăind în cartierele defavorizate din Rio, numite favelas.
Experiența celor 5 membri ai echipei este povestită de ei în acest articol:
3C CU ACNV. SERIE VIDEO EDUCATIVĂ
În cadrul proiectului Erasmus Plus 2019 – 2020 „Construind poduri de dialog pentru coeziunea în comunitate”, ne face plăcere să vă invităm să vizionați o serie de 5 video-uri educative sub umbrela seriei „3C cu ACNV”.
Iar cei 3C în cadrul fiecărei teme se referă la:
- 1C – Ce înseamnă?
- 2C – Care sunt beneficiile?
- 3C – Cum aplic?
3C cu ACNV abordează teme utile formării de comunități (ex. familie, loc de muncă, grupuri de oameni uniți de aceleași interese etc.) sănătoase și rezistente.
Vă dorim vizionare cu folos și apreciem împărtășirea video-urilor cu oricine credeți că ar beneficia de ele!
Echipa Erasmus Plus a ACNV.
Text video:
1C – Ce înseamnă?
Empatia este o ascultare de calitate, cu interes, curiozitate și disponibilitate de a înțelege ce se întâmplă cu celălalt.
Empatia înseamnă să fiu prezent alături de celălalt, să îl însoțesc în ceea ce este viu în interiorul său, lăsând la o parte judecățile și sfaturile mele, alinarea că totul va fi bine.
Nu înseamnă că eu renunț la mine de dragul celuilalt, că sunt de acord cu acțiunile sale sau cu perspectiva sa asupra vieții.
Ci doar că îi sunt ALĂTURI pe același drum, o perioadă, atât cât îmi permit resursele mele proprii de empatie.
2C – Care sunt beneficiile?
Între cele două persoane aflate în empatie se creează un spațiu sacru, în care se poate ajunge la profunzimi nebănuite.
1. când primim empatie, nu ne mai simțim SINGURI.
2. ne putem exprima EMOȚIILE care au loc să se manifeste în acest spațiu creat. Emoțiile sunt calea pentru a ajunge la NEVOILE neîmplinite din acea situație.
Acum, nevoile au loc să se arate, să fie simțită durerea neîmplinirii lor, cât și frumusețea existenței acelor nevoi.
3. după ce STĂM în contact cu NEVOILE, avem acces la multitudinea de strategii disponibile pentru îndeplinirea lor.
Primind empatie, ajungem mai aproape:
de PUTEREA NOASTRĂ INTERIOARĂ, de ÎNCREDEREA noastră ÎN SINE, de ABUNDENȚA soluțiilor pe care le avem, dar pe care nu le văzuserăm înainte.
3C – Cum aplic?
1. Sunt ÎMPREUNĂ și ALĂTURI de celălalt, cu PREZENȚĂ CONSȚIENTĂ – minte, corp, inimă.
2. Las să treacă gândurile, sfaturile care-mi apar în minte. Atunci când apar, îmi pot imagina cum trec ca niște nori pe cer, purtați de vânt. Mă întorc mai târziu la ele, dacă sunt importante pentru mine.
3. Îi reflectez celuilalt SENTIMENTELE și NEVOILE pe care le aud. Reflectarea îl poate ajuta să aibă mai multă CLARITATE și să meargă mai în PROFUNZIME.
4. Întreb „CUM POT CONTRIBUI la împlinirea nevoilor tale?” doar dacă am disponibilitatea interioară de a face acest lucru.
Credite:
Text scris de Oana Răgălie
Narațiune și producție video: Monica Elena Leșan