Consiliul Director
Monica Reu
Președinte ACNV
Întâlnirea mea cu CNV a avut loc în anul 2003, pe când scriam pentru revista Cosmopolitan și am plecat într-un team building facilitat de un trainer din Franța. Zilele acelea au reprezentat o succesiune de revelații: deschisesem cufărul cu sentimente și nevoi pe care nici nu știam că îl am în mine, și nu mai era cale de întoarcere.
Am început să traduc cartea lui Marshall, să lucrez ca translator în workshop-uri pentru traineri certificați pe care îi invitam în România, să particip la traininguri organizate în țări învecinate… îmi găsisem calea.
Comunicarea Nonviolentă mi l-a scos în drum pe Ian, soțul meu, stă la temelia relației cu fiica mea, Emma, și mi-a devenit profesie în 2009, când am devenit trainer certificat.
Sunt onorată să pot spune că l-am cunoscut pe Marshall Rosenberg, că am făcut un IIT cu el și apoi l-am însoțit în unica lui vizită în România.
Ani de zile am susținut cursuri pentru părinți și cadre didactice – cu câțiva dintre voi chiar așa m-am cunoscut 😊. Astăzi, lucrez alături de Ian cu cupluri – în programul nostru intensiv de șase luni și în sesiuni de consiliere și mediere -, ofer ședințe de coaching și fac mentorat cu viitori traineri în Comunicare Nonviolentă. ACNV este proiectul de suflet pe care l-am demarat în anul 2006 și la a cărui creștere contribui constant de atunci.
Robyn Marie Bors Veraart – vicepreședinte
Primul meu contact cu CNV a avut loc la finalul anilor 1990. S-a întâmplat ca urmare a unei povești spuse de profesorul meu preferat pe când eram studentă în Psihologie Transpersonală și Muzicoterapie. Povestea era despre un doctor în psihologie care practica onestitatea radicală și îi întrerupea pe oameni când observa că se plictisea ascultându-i – chiar dacă acest lucru se întâmpla la o înmormântare. Am gândit în sinea mea: Ce fain! Vreau să aflu mai multe despre tipul ăsta.Tipul ăsta s-a dovedit a fi Marshall Rosenberg.
Avea să-mi mai ia un deceniu până să citesc cartea lui Marshall, pe când mă aflam pe un alt continent, printre limbi străine pentru mine. Și am fost cucerită. Din clipa în care am decis să mă stabilesc în România, am început să aprofundez studiul și practica Comunicării Nonviolente. Procesul meu de învățare a fost accelerat de nașterea fiului meu în anul 2011 și de primul meu curs în parenting prin CNV cu Monica Reu la Cluj, unde mi-am amintit un alt mod de relaționare; unul care crește în interiorul meu în fiecare zi.
Susțin sesiuni de Comunicare Nonviolentă pentru indivizi și grupuri, pe teme de vindecare personală și interpersonală, schimbare sistemică și mediere. Recunoștința mea pentru oportunitatea de a experimenta practica CNV într-un grup de facilitatori mă ține aproape de ACNV și mă simt onorată să sprijin organizația noastră în rolul de vicepreședinte.
Daniela Doru
Iubesc omul care am devenit datorită Comunicării Nonviolente. Prima dată am luat contact cu un workshop de Comunicare Nonviolentă susținut de doua doamne minunate ce au fondat o școală în Timișoara, școală în cadrul căreia activez și mă dezvolt continuu, implementând Comunicarea Nonviolentă în multe forme și în multe relații.
După acel prim workshop, au urmat alte cursuri și conexiuni cu oameni ce sunt pasionați de Comunicarea Nonviolentă, ajungând să cunosc și Comunitatea de CNV din România. Aici m-am simțit Acasă instant. Blândețea și grija în atitudinea față de propriile persoane și față de cei din jur m-a inspirat ca și practică constantă de viață.
Pentru a-mi exprima recunoștința față de această practică, am decis să o ofer și eu lumii pe mai departe și astfel am ajuns să susțin ateliere si workshopuri în diverse contexte: grupuri de profesori, grupuri de părinți, sesiuni individuale de coaching, atât cu adulți, cât și cu adolescenți, conferințe, interviuri etc. Recunosc că îmi place asta atât de mult, pentru că fiecare experiență în care mă găsesc ca și facilitator, este de fapt un moment în care învăț tot mai mult și integrez tot mai profund intenția și practica profundă și subtilă a Comunicării Nonviolente.
Maria Stoica
În 2019 practicam de doi ani Comunicarea Nonviolentă (CNV), de care eram entuziasmată și pe care încercam s-o aplic în viața mea. Eram și de câțiva ani buni în căutarea unei activități prin care să contribui cu ceva în lume, ceva care să mă împlinească sufletește.
În acea perioadă mi-am amintit de faptul că Marshall Rosenberg fusese mediator, aplicând cu succes un proces de mediere bazat pe CNV și am simțit o atracție puternică spre această zonă. Asta deși nu mă consideram deloc talentată pentru așa ceva. Am urmat o serie de cursuri de mediere, care m-au dus apoi într-un proces profund personal de 3 ani, prin care am făcut cunoștință cu mine, așa cum nu m-am cunoscut niciodată.
Am descoperit, ascunse adânc în mine, darurile pe care le căutasem atâția ani: empatie, intuiție, puterea de a sta cu emoțiile grele și de a le transforma. Am început să practic mai serios medierea în viața reală și astfel am căpătat tot mai multă încredere, atât în proces, cât și în mine, ca mediator. Am completat abilitățile de mediere cu cele de coaching și facilitare, iar azi folosesc toate aceste instrumente și toată experiența acumulată pentru a sprijini oamenii și echipele să colaboreze, să se simtă valorizați și să schimbe lumea lucrând și bucurându-se împreună.
Balázs Gáspár Daradics
Primul contact cu CNV a fost din dorința de a îmbunătăți relațiile personale și profesionale. Ascultând workshopurile lui Marshall am devenit fascinat de lumea nouă descoperită a emoțiilor și nevoilor și de busola numită NVC care este un instrument de navigare eficient.
M-am întrebat de foarte multe ori oare de ce nu învățăm asta la școală când suntem copii, înainte să aflu că există școli unde CNV face parte din program. Mai mult de atât, am învățat că există traineri dedicați pentru a da mai departe aceste cunoștințe și practici și cât de valoroasă este contribuția lor la bunăstarea colectivă.
De atunci am început să contribui și eu în cercurile cele mai apropiate apoi tot mai extinse. Am ajuns la copii și tineri prin munca mea ca lucrători de tineret, la prieteni, voluntari, retreaturi și până la organizatori de festival.
„Supraviețuirea noastră ca specie depinde de capacitatea noastră de a recunoaște că bunăstarea noastră și bunăstarea celorlalți sunt de fapt una și aceeași.”
Acest citat de Marshall Rosenberg m-a atins profund și mă mișcă în continuare pentru că am înțeles cum prin compasiune nu doar că e posibil să avem o viață în care supraviețuim, mai mult de atât putem avea o viață de bunăstare și prosperitate, de expansiune și împlinire.
Laura Lungu
Vă salut cu dragă inimă pe toți care parcurgeți aceste rânduri!
Pentru mine CNV înseamnă ceva ce mi-a schimbat viața din primul moment când am auzit de Marshall Rosenberg de la terapie, cu o psihoterapeuta cu care lucram in 2018. Îi tot spuneam de câteva ședințe că mie mi se pare că modul în care vorbim e un fel de canal important pentru a mă conecta cu cei din jur și știam ca trebuie să fie mai mult decât cuvintele folosite.
Mi-a spus de Comunicarea Nonviolentă și am aflat de workshopul lui Marshall de pe Youtube de trei ore pe care l-am ascultat dupa aceea saptamani, luni la rând pentru că în sfarșit am găsit ceea ce căutam. Eram inspirată! Mă puteam în sfarșit înțelege pe mine și pe cei din jur într-un mod cât se poate de concret și blând auzind în sfarșit ceea ce este în spatele cuvintelor.
Întalnirea cu Alexandru Moldovan la cursul din Cluj Napoca, cu jumatate de an dupa aceasta descoperire, mi-a adus un spațiu de exersare în viața reală și îi voi fi mereu recunoscătoare. Deasemenea această comunitate înseamnă pentru mine locul unde oricand o sa găsesc sprijin, susținere, învațare, dezvoltare și contribuție pe care prin puterea noastră de grup, poate să creeze o lumea mai bună, mai constientă, mai minunată.
Silvia Giurgiu
Am descoperit CNV în 2018 și m-a fascinat formatul grupului de practică. Era un context sigur în care să-mi clarific ce se întâmpla de fapt în situațiile care mă zgândăreau la job sau în relațiile din viața mea. Mi-a plăcut CNV ca instrument de a mă cunoaște mai bine și am regretat că nu l-am avut la îndemână în perioada în care eram profă, așa că am aprofundat studiul și am dat mai departe în special către profesori la început de drum și elevi de gimnaziu.
Când am participat la IIT în Slovenia, m-am simțit acasă în acel context: oameni de toate vârstele, din toată lumea, cu interes pentru relațiile importante din viețile lor și cu disponibilitatea de a aloca resurse pentru a face aceste relații cât mai împlinitoare. Experiența de IIT mi-a rămas drept far călăuzitor pentru cultura organizațională la care îmi doresc să contribui, indiferent de tipul de organizație în care mă aflu, iar echipa de board ACNV este o reconectare permanentă la acest far.
Lăcrămioara Ocunschi
În 2016, în cadrul Academiei de Leadership de la Cercetașii României, am descoperit întâmplător Comunicarea Nonviolentă. Pentru mine a fost un moment de regăsire, aducându-mi un sentiment de “acasă”. Conectarea cu mine m-a ajutat să mă înţeleg şi să îmi îmbunătăţesc cea mai importantă relaţie: cea cu copilul meu. De atunci o studiez cu entuziasm și curiozitate, participând la cursuri, citind articole şi cărţi, ascultând materiale, reflectând şi străduindu-mă zi de zi să o pun în practică în familia mea sau cu colegii şi partenerii mei. M-au atins cuvintele lui Marshall Rosenberg ”Să fim foarte clari cu privire la lumea pe care ne-o dorim și să începem să trăim în acel fel”. Astfel, pentru mine Comunicarea Nonviolentă a devenit un stil de viaţă pe care vreau să îl transmit mai departe, scopul meu fiind de a contribui la crearea unor comunităţi empatice, care să cunoască şi să practice CNV.
Am o experienţă de peste 20 ani în management, marketing şi comunicare în companii naționale şi internaționale, iar în ultimii ani, mi-am folosit abilităţile pentru a mă implica mai mult în îmbunătățirea vieții copiilor, tinerilor şi adulţilor, în susţinerea educaţiei acestora, fiind trainer şi membru activ în diferite ONG-uri din România, inclusiv în ACNV.
Din 2018, facilitez online si fizic ateliere și grupuri de studiu de CNV, iar în 2019, am lansat proiectul Şcoala de Dragoni, un proiect ce duce ateliere de CNV în şcoli și în comunități.