Crizele de nervi ale copiilor – consultație TDM cu Monica Reu: Ce e de făcut când copilul urlă și se tăvălește pe jos, când nu-i iese ceva? Procedăm bine, dacă îi spunem copilului să mângâie alți copii, în loc să-i împingă? Exagerez dacă sunt revoltată că băiatul meu a fost pus la colț, la creșă?
Comunicarea cu adulții și vârsta lui „NU” – consultație TDM cu Monica Reu: Cum ajutăm un copil căruia îi este teamă sau rușine să spună ce are nevoie? Ce am putea face când primim permanent răspunsul NU de la copilul nostru? Cum să pregătim copilul pentru venirea pe lume a unui frățior sau a unei surioare?
Eliberarea stresului la copii – consultație TDM cu Monica Reu: Ce îi facem unui copil ce se aruncă pe jos, plângând, „din orice nimic”? Cum liniștim copilul care plânge când îl lăsăm la grădiniță? Sunăm sau nu copilul de 2 ani, când plecăm din țară cu serviciul?
Revenirea asupra pedepsei – consultație TDM cu Monica Reu: Cum facem diferența între nevoile și dorințele copilului? Putem reveni asupra unei pedepse? Care este cea mai indicată cale de abordare a „surzeniei selective” a copilului?
Cearta între frați – consultație TDM cu Monica Reu: Cum să reacționăm când frații se ceartă tot timpul și fiecare încearcă să atragă de partea lui pe părinți? Ce facem când copilul nu mai dorește să meargă la școală, după ce învățătoarea l-a etichetat? Ce soluție există pentru copilul care refuză să manânce altfel decât în fața televizorului.
Gestionarea conflictelor cu cei mici – consultație TDM cu Monica Reu: Ce soluție mai avem, când cel mic se adaptează foarte ușor la pedepsele primite? Ce facem când copilul începe să scâncească imediat ce îi refuzăm ceva? Faptul că cel mic vrea să stea numai cu mama este răsfăț sau motiv de îngrijorare?
Când copilul aruncă lucruri pe care nu le dorește – consultație Monica Reu: În studioul Totul Despre Mame, Monica Reu oferă consultanță unei mame a cărei fetiță de 3 ani aruncă lucrurile pe care nu le vrea.
Obstacole în calea dorinței naturale de a învăța – Monica Reu: Monica Reu exemplifică o parte din modalitățile prin care școala înăbușă dorința naturală a copiilor de a învăța. Copiii sunt, prin natura lor, curioși, iar părinții îi pot sprijini în procesul lor de învățare și explorare a ceea ce îi înconjoară.
Cât de mult rău ne facem când privim viaţa ca pe o competiţie şi care sunt alternativele – interviu luat Monicăi Reu de Adevărul Live.
Conectare prin comunicare – interviu Monica Reu: Monica Reu s-a aflat pe 24 februarie 2016 la Mediaș. Vizita a fost făcută cu ocazia conferinței „Conectarea prin comunicare”. Înainte de eveniment, a răspuns la câteva întrebări depre problemele familiei moderne.
Pedepsirea copiilor prin recompense – Monica Reu: O meditație la minut, marca Itsy Bitsy, în care Monica Reu ne povestește cum putem elimina recompensele din relația cu copiii noștri și ce putem face mai departe pentru o mai bună conectare.
Șefii copiilor noștri – Monica Reu la Itsy Bitsy: Oricâte beneficii ar aduce și oricât de atrăgătoare ar fi ideea de a fi șeful copiilor noștri, această tactică are și dezavantaje. Unele dintre ele având efect pe termen lung.
Ascultarea – singurul mod prin care ajungi la înțelegere – Monica Reu: Cel mai mare dar pe care îl putem oferi copiilor noștri, pe lângă iubire necondiționată este ascultarea. Acest act simplu și complicat în același timp, care împlinește copilului nevoia de a fi înțeles, auzit, văzut și acceptat.
Copilul tău se simte iubit? – Monica Reu la Itsy Bitsy: Iubirea necondiționată în ochii părintelui arată altfel decât iubirea necondiționată din ochii copilului. Monica Reu are câteva sugestii pentru părinții care vor să îi arate copilului iubire necondiționată și care, în același timp, se tem că asta ar însemna să lase copilul să facă absolut ce dorește el.
Scapă de vinovăție în relația cu copilul tău – Monica Reu la Itsy Bitsy: De multe ori apar regrete după ce ne-am comportat cu cei mici într-un mod care nu este în acord cu propriile valori. Ne învinovățim și considerăm totul pierdut, în felul acesta afectându-ne și relația cu cel mic. Sinceritatea cu noi înșine, dar și cu copilul nostru, poate aduce multă vindecare.
Este bine să schimbăm regulile impuse copiilor? – Monica Reu: Uneori, ne dăm seama că limita pe care am impus-o copilului nostru aduce mai multă deconectare decât conectare și ne răzgândim în privința ei. În același timp, am vrea să renunțăm la ea printr-o metodă care să nu debusoleze pe cel mic și să-i împlinească nevoia de stabilitate.
Copilul meu este violent. Ce fac? – Monica Reu: Ce încearcă cei mici să ne transmită prin comportamentul violent? Odată ce descifrăm mesajul, putem căuta o strategie potrivită pentru toate părțile.
Ce facem când copilul refuză să meargă la grădiniţă? – Monica Reu: Copiii procesează peste noapte ceea ce li se întâmplă peste zi. Monica Reu oferă sfaturi unei mămici al cărei băiețel se trezește noaptea plângând că nu mai vrea la grădiniță.
Copilul meu nu vrea să împartă jucăriile. – Monica Reu: Având în vedere că suntem cu adevărat generoși atunci când dăruim din proprie inițiativă, nu când suntem constrânși, cum învățăm copii să fie generoși?
Violenţa copilului faţă de alţi copii sau părinţi – Monica Reu: Monica Reu oferă o soluție care ar putea să ajute părinții ai căror copii sunt violenți cu alți copii sau chiar cu membri ai familiei.
Adaptarea copilului la schimbări – Monica Reu: Vacanța, implicit schimbarea mediului, este o sursă de stres pentru cei mici. Din acest motiv, este nevoie să-i pregătim și din punct de vedere emoțional.
Cum trecem peste moartea animalului de companie – Monica Reu: Moartea animalului de companie este o sursă de suferință și confuzie pentru copii. Iată cum putem să-i ajutăm să treacă peste acest moment!
Probleme de comportament la copii – Monica Reu: Un copil refuză să folosească olița, un altul este atât de curios încât strică sau se pune în pericol, iar un al treilea nu răspunde la pedepse. Ce s-ar putea face? Monica Reu are câteva sugestii.
Conflictele dintre părinți – Monica Reu: Conflictele dintre părinți au întotdeauna influență asupra copilului, mai ales dacă adulții îl folosesc pe cel mic pentru a se șantaja unul pe altul. Comunicarea Nonviolentă ajută toate părțile implicate, dacă se dorește ca nevoile tuturor să fie împlinite.
Nevoi și sentimente în Comunicarea Nonviolentă – Monica Reu: Nevoile și dorințele se pot confunda foarte ușor. Însă, odată făcută diferența, putem avea mai multă claritate și putem intra mai ușor în contact cu sentimentele noastre.
Copilul nostru, maestrul nostru – Monica Reu: Dacă suntem deschiși și avem dorința de a învăța, maestrul va veni. Uneori, mare ne este surpriza, când maestrul este chiar un copil.
Comunicarea Nonviolentă la Provocările Vieții, pe Speranța TV: colegele noastre, Oana Răgălie și Lăcrămioara Ocunschi povestesc despre ce înseamnă Comunicarea Nonviolentă, vulnerabilitate, empatie și a trăi în pace și armonie cu noi înșine și în relațiile noastre apropiate.