Ce este CNV?
Procesul Comunicării Nonviolente ( Marshall Rosenberg) ne încurajează să ne concentrăm asupra a ceea ce observăm și să facem o diferențiere clară între această observație și interpretările sau judecățile noastre; de asemenea, ne învață să creăm o legătură între gândurile și sentimentele noastre și nevoile sau valorile care se află la baza lor (ex. sprijin, protecție, iubire); nu în ultimul rând, învățăm să identificăm și să exprimăm clar strategiile de împlinire a nevoilor respective.
Aceste abilități ne ajută să trecem de la un limbaj al criticii, învinovățirii și pretențiilor, la un limbaj bazat pe nevoi umane, un limbaj al vieții care ne conectează în mod conștient la calitățile universale care ne susțin și ne îmbogățesc viața și ne direcționează atenția asupra acțiunilor pe care le putem întreprinde pentru a manifesta aceste calități.
Comunicarea Nonviolentă ne oferă instrumente concrete pentru crearea de relații bazate pe compasiune, înțelegere și respect reciproc:
- Separarea observației de evaluare: a fi capabili să observăm ceea ce se întâmplă fără să evaluăm sau să judecăm lucrul respectiv și să specificăm comportamentele și condițiile care ne afectează.
- Separarea sentimentelor de gânduri: a fi capabili să ne exprimăm stările interioare într-un mod care nu implică judecarea, criticarea sau învinovățirea celuilalt.
- Conectarea la nevoile umane universale împlinite sau neîmplinite din noi.
- Solicitarea a ceea ce dorim într-un mod clar și într-un limbaj concret, fără ambiguități sau noțiuni abstracte.
Prin intermediul acestor abilități ne asumăm răspunderea acțiunilor și alegerilor noastre atunci când interacționăm cu ceilalți și contribuim la crearea de relații bazate pe cooperare și colaborare.
Odată cu deprinderea Comunicării Nonviolente învățăm să ne ascultăm și identificăm propriile nevoi și pe cele ale celorlalți, precum și să articulăm clar ceea ce „este viu în noi”. Când ne concentrăm asupra clarificării a ceea ce observăm, simțim, avem nevoie și dorim – în loc să diagnosticăm și să judecăm, descoperim profunzimea propriei noastre compasiuni.
Premizele CNV
- Toate ființele umane împărtășesc același set de nevoi.
- În fiecare moment încercăm să ne împlinim nevoile cum știm mai bine.
- Sentimentele noastre depind de împlinirea sau neîmplinirea nevoilor noastre.
- Violența este o expresie tragică a unor nevoi neîmplinite.
- Fiecare dintre noi dispune de resurse interioare remarcabile dacă ni se oferă empatie pentru a intra în contact cu ele.
- Stă în natura umană să dăruiască și să primească empatic, să se afle în slujba vieții, să contribuie la bunăstarea proprie și a celorlalți.
- Toate nevoile pot fi împlinite în mod pașnic. Există nenumărate strategii pentru aceasta.
- Oamenii au liber arbitru.
- Nu suntem direct răspunzători de tot ce ni se întâmplă, însă alegem cum reacționăm și cum gândim.
- Anumite moduri de gândire și exprimare tind să ne deconecteze de forța vitală care se află în interiorul nostru și al celorlalți, în timp ce altele, dimpotrivă, întăresc această legătură.
Aplicațiile CNV
În mediul profesional
Comunicarea Nonviolentă este o unealtă foarte puternică de îmbunătățire a productivității și a moralului. Experiența CNV la locul de muncă ne întărește abilitatea de a trăi și a munci productiv și armonios, și face ca acțiunile noastre să fie motivate de compasiune, și nu de frică, vinovăție sau rușine. Scopul CNV este acela de a ne ajuta să clădim relații bazate pe înțelegere și compasiune, în așa fel încât nevoile fiecăruia dintre noi să fie satisfăcute.
Beneficiul companiilor? Angajații care au încredere că nevoile lor sunt luate în considerare rămân, de cele mai multe ori, loiali companiei în care lucrează. Metoda oferă instrumentele de care aveți nevoie pentru a motiva angajații fără a folosi teama, vinovăția sau rușinea, pentru a evalua performanțele într-un mod care încurajează dezvoltarea și pentru a rezolva conflictele de la birou într-un mod care sporește respectul reciproc, înțelegerea și încrederea. Veți face ședințele mai productive, veți îmbunătăți moralul la locul de muncă și implicarea angajaților, clădind echipe unite și sprijinind găsirea de soluții creative pentru a îmbunătăți relațiile cu clienții.
Comunicarea Nonviolentă implică:
- exprimarea propriilor opinii fără a-i constrânge pe ceilalți;
- exprimarea sinceră, fără critică sau insultă;
- recepționarea unui mesaj cu empatie, indiferent de modul în care este exprimat.
În școli și grădinițe
Educația este mult prea prețioasă pentru a fi motivată de tactici coercitive. Comunicarea Nonviolentă promovează educația motivată de respectul pentru viață, de dorința de a deprinde abilități, de a contribui la bunăstarea proprie și a celorlalți.
Punerea în practică a principiilor Comunicării Nonviolente îi ajută pe profesori, administratori, elevi și părinți să facă din școală un loc în care elevilor să le placă să învețe, profesorilor să le placă să predea, iar părinții să aibă încredere că nevoile copiilor lor – de siguranță, respect și îmbogățire a cunoștințelor – sunt împlinite.
- CNV a fost introdusă până în momentul de față în școli din SUA, Serbia, Danemarca, Suedia, Italia și Israel, cu rezultate îmbucurătoare pentru toți cei implicați:
- Mai puține conflicte
- Gestionarea eficientă a diferendelor care apar
- Creșterea capacității de a-l asculta pe celălalt
- Respect reciproc între toți participanții la procesul de învățământ
- Mai multă cooperare
- Mai multă distracție pentru toată lumea
În relațiile de familie
Comunicarea Nonviolentă ne poate îmbunătăți în mod radical relațiile, ajutându-ne să ne concentrăm atenția asupra înțelegerii celor din jur cu empatie, însă fără compromisuri.
Metoda ne oferă uneltele necesare pentru a răspunde unor întrebări precum:
- Cum ne imaginăm o relație armonioasă și care sunt subiectele despre care ne e greu să vorbim într-o relație?
- Cum transformăm potențialele conflicte într-un dialog plin de compasiune?
- Cum ne exprimăm dorințele și nevoile astfel încât partenerul să nu ia spusele noastre drept o poruncă?
- Ce blochează empatia și cum îmi ofer empatie mie?
- Cum identific nevoile copilului meu?
- Cum realizez o relație bazată pe cooperare cu copilul meu?