web analytics

Procesul de certificare ca trainer CNV

Procesul de certificare ca trainer CNV este, în primul rând, o călătorie de dezvoltare personală în urma căreia vei descoperi adevărata putere transformatoare a metodei concepute de Marshall Rosenberg. Comunicarea Nonviolentă este mai mult decât o tehnică, este o intenție – intenția de a crea cu ceilalți și cu sine relații bazate pe compasiune, înțelegere și respect reciproc, intenția de a contribui la crearea unei lumi în care nevoile tuturor să poată fi împlinite în mod pașnic.

Certificarea ca trainer de Comunicare Nonviolentă se face numai de către CNVC (Center for Nonviolent Communication) prin intermediul evaluatorilor care se ocupă cu supervizarea și verificarea cadidaților, în funcție de zona din care aceștia provin. Comunicarea se face în limba engleză, așadar este nevoie să deții cel putin cunoștințe medii de limba engleză. Din momentul în care ai pornit pe cale și până la certificare ai de parcurs un drum valoros care durează între 3 și 5 ani.

Procesul de certificare cuprinde trei etape principale:

 1. ÎNREGISTRAREA CANDIDATURII

Pentru a te înregistra în calitate de candidat la certificare trebuie să îndeplinești următoarele criterii: să ai cel putin 10 zile de training în Comunicare Nonviolentă cu un trainer certificat al CNVC; să ai o scrisoare de recomandare din partea unui trainer certificat al CNVC; să fi participat la cel puțin un IIT (International Intensive Training) – program de training CNV intensiv de 9 zile susținut de o echipă internațională de traineri; să faci parte dintr-un grup de practică și să fii parte a comunității de practicanți CNV din țara ta; să ții de cel puțin șase luni un jurnal de CNV care să demonstreze modul în care încerci să integrezi procesul în viața de zi cu zi.

Înregistrarea candidaturii se face apoi prin trimiterea unei scrisori de intenție evaluatorului cu care ai ales să lucrezi sau care ți-a fost recomandat, împreună cu o listă a programelor de training la care ai participat.

2. PRE-EVALUAREA

Evaluatorul îți va da în scurt timp de știre dacă cererea ta a fost acceptată sau dacă, înainte de acceptarea ei, consideră că mai ai vreo etapă de parcurs. Încă dinainte de înregistrare vei fi încurajat să începi deja să împărtășești metoda altora și să susții mici seminarii și ateliere de CNV, pornind de la premiza că cea mai bună metodă de a deveni trainer este să lucrezi ca trainer. De asemenea, vei fi încurajat să ceri feedback de la participanții la prezentările tale.

Durata acestei a doua etape este în medie 3-5 ani, însă ea va fi stabilită de tine împreună cu evaluatorul care, pe parcursul ei, îți va oferi îndrumări și sprijin și îți va atrage atenția asupra lucrurilor către care consideră necesar să-ți îndrepți atenția.

3. EVALUAREA

Ultima etapă a procesului de certificare constă, de obicei, într-un interviu și în prezența evaluatorului la unul dintre workshopurile susținute de tine.

Pentru informații complete, accesează  Center For Nonviolent Communication.

Unul dintre obiectivele ACNV este acela de a-i sprijini pe cei ce doresc să devină traineri de Comunicare Nonviolentă. Prin programele de training organizate, ACNV îți poate asigura atât parcurgerea orelor de curs necesare certificării în țară, cât și participarea la grupuri de practică. De asemenea, trainerii noștri certificați îți pot oferi consiliere și îndrumări pe parcursul procesului tău de formare.