web analytics

Newsletter 2023

Noi, membri consiliului de conducere al Asociației pentru Comunicare Nonviolentă, ne-am propus ca anul acesta să demarăm o nouă tradiției, pe care sperăm că o vor prelua și duce mai departe și cei ce ne vor urma: newsletter-ul ACNV de început de an.

Ne dorim să facem din el, în primul rând, o oportunitate de a celebra împreună, în comunitate, lucrurile pe care fiecare dintre noi le-a realizat pentru a aduce un strop de pace în plus în lume, pornind de la universul interior propriu și viața de familie, până la împărtășirea comunicării nonviolente în cursuri, programe de training, tabere sau alte evenimente.

A fost o bucurie să vă citim răspunsurile la formularul google Ultima Filă din An, pe care vi l-am transmis spre completare la final de 2022. Vă mulțumim mult pentru participare. Citiți mai jos compilația pe care am făcut-o pentru a conștientiza cât de multe avem de sărbătorit și din ce comunitate faină facem cu toții parte.

De asemenea, vrem să vă facem cunoscute aici oportunitățile de a veni împreună în anul care tocmai a început. Unele sunt online, altele live. Nu avem cuvinte să vă spunem cât de mult tânjim să întâlnim pe cât mai mulți dintre voi la evenimentele live, căci oricât de accesibil și de convenabil ar fi mediul online, nimic nu se compară cu a petrece timp față în față, a mânca împreună, a depăna povești privindu-ne în ochi.

Nu în ultimul rând, tot în acest spațiu dorim să vă transmitem recunoștința noastră pentru faptul că v-ați alăturat nouă în misiunea de a crea o lume în care nevoile fiecărei ființe umane să fie luate în seamă, o lume în care conflictele pot fi rezolvate pe cale pașnică, o lume în care acționăm conștient, în beneficiul nostru, al celorlalți și al planetei care ne susține.

 Un an nou luminos!

 Monica Reu, Alexandru Moldovan, Robyn Marie Bors Veraart, Ian Peatey

Mai jos, vei găsi următoarele:


·       Lista evenimentelor ACNV din anul 2023

·       Mesajul de început de an al lui Alexandru – președintele ACNV – către comunitate

·       Rezultatele formularului nostru celebrator, de final de an, Ultima Filă


Lista evenimentelor ACNV din anul 2023


1.   Spreading NVC. Întâlniri lunare, cu data și ora încă nestabilite, care vor continua pana la final de an (online)

2.    Festivalul CNV , 10-12 februarie (online)

3.   Adunarea Generala ACNV, sâmbătă 22 aprilie, intre 10-12 AM (online)

4.    Tabăra ”Living CNV” la Peștera , 2-8 iulie (live)

5.    Tabăra de CNV la Alunișu , 27-30 iulie (live)

6.   Ziua nonviolentei, eveniment sincron in mai multe orașe din țară, duminică, 1 octombrie (live)


Mesajul de început de an al lui Alexandru

Dragi membri ai ACNV,

La început de 2023, doresc să-mi exprim recunoștința și mulțumirile pentru încă un an cu mult mai multă nonviolență în lume datorită muncii pe care o facem împreună.

Diversitatea de origini și localizare a asociației noastre (43 de membrii în 12 localități) ne-ar putea da impresia că am avea puține lucruri în comun în viețile noastre de zi cu zi. Totuși, sunt circumstanțe externe care ne-au atras tuturor atenția și care au avut impact asupra fiecăruia dintre noi. Dacă începutul lui 2022 părea să fie unul de tranziție la viața socială oprită de pandemia din ultimii doi ani, în februarie, invazia din țara vecină, Ucraina, ne-a șocat pe toți.

Țin minte că în acele zile de început de război aveam discuții cu o parte dintre prietenii mei, care minimizau sau chiar luau în râs alternativele nonviolente în fața unei astfel de agresiuni armate. Rezonam cu dorința de libertate și independență a poporului ucrainean, dar când vedeam soldați ruși ieșind în flăcări din tancurile lor aruncate în aer simțeam la fel de multă tristețe. Știu că țineam un curs de CNV în aceea perioadă și vedeam cum moralul participanților era în picaj, iar efortul nostru de a învăța un mod nonviolent de comunicare părea fără sens.

Sunt convins că majoritatea dintre voi ați avut situații și întâmplări similare în viețile voastre. Faptul că suntem membri ai unei organizații ca a noastră ne poate face ușor ținte ale prietenilor sau chiar ale unor rude care sunt adepți ai unor soluții răzbunătoare au tăioase în rezolvarea oricărui conflict.

Am avut norocul să vorbesc cu o bună parte dintre voi în acele momente. Grupurile de empatie organizate atunci, în care ne exprimam liber și fără vreo teamă de judecată tristețea, neputința, teama sau frustrarea au fost de mare ajutor. Ne-am întărit și validat credința că viața de zi cu zi a 99% dintre oamenii de pe această planetă se bazează de fapt pe încredere, pe cooperare, pe empatie și grijă unul față de altul. În ciuda atâtor războaie sau conflicte armate cu victime zilnice, omenirea progresează în mare parte datorită alegerilor ”nedemne” de un viral sau știre de presă, datorită oamenilor care caută armonia și înțelegerea cu cei din jur.

Am simțit mai mult ca oricând atunci puterea organizației noastre, a comunității pe care ne străduim să o clădim împreună.

Nu trebuie să fii expert în istorie universală ca să ai dificultăți în a găsi vreo perioadă de stabilitate, pace sau liniște între oameni sau popoare. Și nici anul care vine nu se anunță ca fiind începutul vreunei astfel de perioade. Incertitudinile legate de climă, războiul din vecini sau inflația crescută au efect asupra vieții fiecăruia dintre noi. Ne putem întreba ce rost mai are? Ce putere de a exercita schimbare poate avea un om sau un grup mic?

Fiecare dintre noi își găsește propria sursă de putere, optimism și încredere în viitor. Personal, mă îndrept spre armonia din familie, spre căldura prietenilor și suportul comunității ACNV.

Mi-aș dori ca, pe măsură ce timpul trece, să creăm tot mai multe legături între noi, dar și între noi și comunitățile din care facem fiecare parte. Poate că nu e realist să credem că fiecare dintre noi poate aduce ”pace în lume”, dar cu siguranța fiecare are putere în lumea-i proprie. În acel ”metru pătrat” de lume, fiecare are puterea de a decide dacă să țină în mână puținul pe care îl are sau să îl ofere cuiva care are nevoie. Cu toții putem să avem pace în interiorul nostru.

Vă mulțumesc pentru suportul vostru și implicarea de până acum. De-abia aștept să ne revedem în anul care tocmai a început și să co-creăm realitatea pe care ne-o dorim.

La Multi Ani!

Alexandru Moldovan,

Președintele ACNV

Rezultatele formularului celebrator Ultima filă din an

Click pe fiecare dintre tab-urile de mai jos pentru a vedea raspunsurile.

Care este instrumentul CNV care te-a sprijinit cel mai mult anul acesta în relația ta cu tine?

·       Auto-empatia, împreună cu lista de sentimente și nevoi

·       Întâlnirile lunare

·       Conceptele de baza spre mine si spre celălalt. Observație, emoție, nevoie, cerință.

·       Găsirea nevoilor din spatele judecăților

·       Call-urile de empatie

·       Ascultarea empatică

·       Identificarea nevoilor care stau in spatele fiecărei acțiuni pe care o fac.

·       Limbajul nevoilor și conectarea la acestea in momente intense și uneori dificil de înțeles și gestionat

·       Exprimarea onestă

·       Jurnalul de empatie

·       Identificarea nevoilor personale pornind de la emoțiile trăite și formularea unor strategii de îndeplinire a lor

·       Cei 4 pași

·       Ascultare empatica, grupul de practica de mediere

·       Practica grijii de sine

Te rugăm să menționezi două moduri în care Comunicarea Nonviolentă a contribuit la relațiile tale cu cei dragi ție în anul 2022.

·       M-a ajutat să înțeleg că în spatele a ce spun ceilalți, întotdeauna se află o nevoie și o emoție. De asemenea, m-a ajutat să am mai multă răbdare, pentru că am înțeles că fiecare strategie urmărește împlinirea unei nevoi.

·       M-a ajutat să mă exprima autentic și să pun limite

·       Repararea relației după deconectare

·       Am reușit să ascult pe celălalt, nu doar sa aud. Sa il si vad. Si sa pot face acest lucru, întâi sunt atenta la mine, sa am resurse disponibile.

·       Am perseverat sa pot comunica cu claritate ceea ce simt fără a face presupuneri inutile si asta m-a ajutat sa fiu conștientă de context, de nevoi, de modul de reacție la stimuli.

·       Ascultarea empatică m-a ajutat foarte mult în adâncirea relațiilor. Încet, dar învăț să spun nu mai ales atunci când e vorba de limite și nevoile mele, spunând nu îmi spun da ființei mele astfel exersând grija de sine.

·       Mi-a adus mai multa înțelegere, claritate si blândețe.

·       Am făcut exercițiul de ascultare in 1:1 cu soția mea

·       Oglindirea si validarea trăirilor celor doi băieți, care a dus la o relație armonioasă cu ei”

·       Identificarea nevoilor mele atunci când trăiam emoții precum furie, dezamăgire, frustrare in relație cu cei din jur – lucru care m-a ajutat sa-mi clarific mie și sa mă reîntorc spre mine in loc sa proiectez către ceilalți și sa-i consider vinovați.

·       “Ghicirea” nevoilor celorlalți atunci când ceea ce făceau sau spuneau îmi trezeau emoții intense de frustrare, nemulțumire, furie etc.

·       Am comunicat la persoana I, din inimă, cu acceptare și blândețe experiența pe care o trăiam.

·       Sa ascult fără sa judec sau sa îmi vina impulsul sa intervin in experiența altora, mai multa conectare si acceptare, mai putina rezistenta.

·       Să înțeleg nevoia de autonomie și descoperire a fetiței mele de 12 ani, fără să interpretez o parte din acțiunile ei ca lipsă de respect și apreciere la adresa mea ca părinte.

·       Am dus ascultarea empatică la un nivel mai profund cu soția mea.

·       Utilizând ascultarea empatica mi-a fost îndeplinită nevoia de conectare cu cei dragi

·       Pe de o parte empatia si pe de alta parte limite exprimate blând, au contribuit considerabil la cele mai importante relații ale mele.

·       M-a ajutat să privesc cu curiozitate și să primesc cu empatie.

·       In plan profesional – am povestit elevilor mei de clasa a III-a, zi de zi, despre cei patru pași, am făcut exerciții de identificare a observațiilor vs. judecăți. Relațiile dintre ei s-au îmbunătățit considerabil (raportându-mă la numărul scăzut de conflicte a căror mediere au durat mai mult de 20 de minute). Am sesizat ca a scăzut si numărul profesorilor care se plângeau de greutățile întâmpinate in ore, cu ai mei elevi. Din septembrie 2022 am preluat o alta clasa ( clasa I) si in 4 luni au reușit sa facă exercițiul de ascultare empatică ( 8 minute).

·       In plan personal – am avut ca obiectiv principal lucrul cu furia. Am identificat mai ușor stimulii, nevoia neîmplinită si tipul de reacții. Îmi e mult mai ușor să duc conversațiile care erau in 2021 foarte provocatoare pentru mine. „

·       M-a ajutat să prioritizez timpul de conectare de calitate în relațiile care contează pentru mine. Și să trăiesc mai mult în acceptare.

Care au fost modurile în care ai împărtășit CNV în anul 2022 și pe care ai vrea să le celebrezi?

·       Am organizat un curs pentru educatoare despre NVC și două workshop-uri în spiritul NVC despre subiectele: Furia și Puterea recunoștinței

·       Am vorbit cu anumite firme despre ce înseamnă CNV ,în dorința de a găsi sponsorizare pentru anumite proiecte

·       La birou, când in situații presante am putut sa vad diferit sa fiu centrata si sa nu contribui la polarizarea minților din jur. Chiar ma bucur ca am putut sa fiu astfel.

·       Cel mai mult vreau sa celebrez primele training-uri in companii, unde am susținut pentru prima data solo si într-un mediu nou si cu peste 15 participanți

·       Prezentarea CNV in cadrul cursului de Public Speaking in cadrul comunității Andy Szekely

·       Organizare de ateliere CNV pentru cadre didactice din București si Suceava, facilitând contexte pentru Decebal si Octavia cu care ma însoțesc in explorarea CNV.

·       Am invitat prieteni sa se alăture grupului de studiu.”

·       Folosind cartea lui Marshall B. Rosenberg – Comunicarea Nonviolenta.

·       „Am împărtășit cnv prin ateliere online (7 webinarii pe diferite teme + practica săptămânala la Cursul de Compasiune, edițiile 2 si 3), ateliere fizice (sesiuni de dezvoltare socio-emoțională pt. copii, in care am inclus cnv + atelier cu ocazia Zilei Internat. a Nonviolentei), câteva sesiuni 1-1 + ascultare empatica, organizarea taberei de la Alunisu.

·       Am organizat un mini atelier introductiv cu doua colege de serviciu.

·       An online festival in Dutch language and an intensive 3 day camp through Provision Transylvania

·       Participarea la tabără de la Pestera care a însemnat timp foarte calitativ cu soția mea.

·       Folosire cnv in ședințele 1:1 cu oamenii din echipă

·       As vrea sa celebrez cele câteva medieri reale pe care le-am făcut, precum si încercările mele de ateliere, din care mai mult am invatat din greseli decat am reusit sa transmit ce as fi vrut.

·       Am oferit workshopuri pentru profesori și sesiuni 1 la 1 care mi-au adus multă bucurie și am trăit “cu sens” aceste momente.

·       Sesiunile de Coaching din școala, cu colegii mei profesori – au adus multă claritate atât pentru ei, cât și pentru mine.

·       Cursul de personal skills, cu parte de comunicare nonviolenta pentru adolescenți.

·       Sesiuni de training regulate cu colegii din școală, training de bazele CNV de 2 zile in organizație.

·       1. Două grupe de studiu CNV de 4 luni fiecare. 2) Tabăra de CNV de 3 zile de la Alunișu împreună cu Robyn. 3) Ziua Nonviolenței din 2 octombrie. 4) Cursul de compasiune online de 52 de săptămâni. 5) Întâlniri lunare online cu absolvenții de la grupele de CNV. 6) Suport în organizarea întâlnirilor lunare pantru membrii ACNV (inclusiv ”spreading CNV”). 7) Întâlnirile lunare cu colegii CT din România. 8) Întâlnirile lunare de Board ale ACNV. 9) Adunarea Generala a ACNV din aprilie. 10) Alte întâlniri informale ale comunității CNV din Cluj.

·       Am utilizat CNV in consilierea de la școală. Am facilitat fata in fata atelierul ” Pace in clasa” in cadrul NVC Day de la Cluj

·       Cu cercetașii de 8 ani – ne am jucat „Ascultă și atât”

·       Cu personalul din farm, am jucat „Ce se ascunde după colț?” ( judecată, comparație…etc)”

·       Cele două ediții din programul de 16 săptămâni pentru educatori si profesori, colaborarea cu un centru educațional din Cluj in care interacționez cu copiii si mai vreau sa celebrez podcast-ul la care lucrez si care va fi lansat la început de an și îmi aduce multa satisfacție, libertate de exprimare si sens.

·       Vorbind în limbajul girafei cu copiii cu care lucrez, atât direct cât și indirect.

·       Am susținut două prezentări in două companii si una ( 4 întâlniri) pentru liceenii bursieri susținuți de Fundația Comunitară Iași

·       1. Alături de soțul meu, am condus două ediții ale cursului nostru de șase luni pentru cupluri. 2. Sesiunile de mentorat cu viitori traineri CNV. 3. Înregistrarea primului curs online de CNV pentru mame de fete.

În ce aspect al vieții tale îți dorești să pui mai multă energie CNV în 2023?

·       Profesional

·       În relația cu familia

·       As vrea ca eu sa am un mușchi mai dezvoltat in a înțelege situațiile care sunt dificile pentru mine.

·       Relațiile părinți copii si cercuri de femei

·       Atât pe plan personal cat si profesional. Vreau sa explorez CNV cu intenția de a deveni facilitator si sa intru într-un proces de certificare.

·       În împărtășire prin workshop-uri.

·       In relația cu mine însămi.

·       In relația de cuplu

·       Intenționez să continuu să mă bucur de munca în cadrul consiliului director, să ofer cât de multe workshop-uri pot continuând munca pe care o fac deja, să îmi întăresc legăturile cu comunitatea internațională

·       Cursurile cu părinți

·       În relația cu soția mea

·       Pe plan personal sa reușesc sa aplic mai cu succes CNV in relația cu copilul si soțul meu. Pe plan profesional, sa încerc sa dezvolt in continuare medierea.

·       As zice profesională, cu energie in călătoria de certificare, însă simt ca este de fapt in toate aspectele vieții mele. NVC este un mod de viața care mă însoțește atât in viața personală, cât și in cea profesională, in toate rolurile pe care le îmbrățișez in aceasta viața. 😊

·       In a practica girafa de strada, cea de toata ziua.

·       Aș dori să creez noi cursuri online cu tematică CNV, precum și să fac evenimente fizice în Cluj (mai ales cursul de facilitatori de grupa CNV).

·       Setarea de limite folosind CNV

·       Pe plan personal prima data si apoi in relația cu familia( soț, copil) ca apoi sa merg spre colaborator mei.

·       Îmi doresc sa pun mai multa energie CNV in 2023 in asumarea responsabilității pentru nevoile mele si in acțiunile pe care le iau spre a le împlini, mai ales pe plan profesional.

·       În pregătire pentru lucrul cu tinerii.

·       Voi continua atât în plan profesional ( la școală, cu elevii), precum si in plan familial. Din ianuarie voi începe prezentări de CNV cu echipa unei grădinițe private. Vom avea 11 întâlniri si acest lucru îmi va aduce multa creștere.